On pitkään ollut jo tiedossa, että rahat ja etenkään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö eivät riitä entisellä tavalla järjestetyn sote-järjestelmän ylläpitoon. On tehtävä asioita uudella tavalla. Tätä työtä hyvinvointialueilla tehdään nyt edellisen hallituksen sote-mallin ja rahoituslain pohjalta. Meillä Keski-Suomessakin kipuillaan rahoitusjärjestelmän tuoman rahoitusvajeen kanssa. Keski-Suomen hyvinvointialueella on yhdenmukaistettu ja uudistettu toimintamalleja. Parhaita käytänteitä etsitään ja niiden käyttöönottoja edistetään alueellinen omaleimaisuus huomioiden.
Nykyisen hallituksen vastuulla on huolehtia soten isosta kuvasta, kuten Suomen talouden turvaamisesta, henkilöstön saatavuudesta ja lainsäädännön kehittämisestä. Hyvinvointialueiden rahoituslainsäädännön uudistaminen onkin käynnissä hallitusohjelman mukaisesti.
Hallitus valmistelee myös määräaikaisen kokeilun, jossa Kela-korvauksia kohdennetaan yli 65-vuotiaiden lääkärikäynteihin. Hallitusohjelman mukaisesti hallituksen tavoitteena on parantaa hoitoonpääsyä ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta, ja siten yli 65-vuotiaille suunnitellaan valtakunnallista valinnanvapauskokeilua, jossa yksityisen yleislääkärin vastaanotolle pääsisi julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Eläköityessään monet poistuvat työterveyshuollon piiristä, eikä ikääntyvillä tavallisesti ole mahdollisuutta hankkia terveysvakuutusta niiden ehtojen tai hinnan vuoksi. Yli 65-vuotiaiden sairastavuus on myös merkittävästi suurempaa kuin nuoremmissa ikäluokissa. Yli 65-vuotiaille tarkoitetun kokeilun lisäksi voimassa olisivat myös pysyvän lainsäädännön mukaiset Kela-korvaukset, joita jokainen voisi iästään riippumatta hyödyntää. Yli 65-vuotiaatkin voisivat halutessaan hakeutua yksityiselle lääkärille myös kokeilun ulkopuolella ja saada siitä korvauksen, tai hyödyntää esimerkiksi fysioterapiapalveluita. Kokeilu tukee myös rinnakkain kehitettävää omalääkärimallia.
Ei liene keneltäkään pois, mikäli osa hyvinvointialueen asukkaista haluaa huolehtia terveydestään hakeutumalla yksityisen yleislääkärin vastaanotolle. Osa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisistakin haluaa työskennellä yksityisellä sektorilla. Yli 65-vuotiaille kohdennettu Kela-korvaus voi hyvinkin tuoda kaivattua yleislääketieteen palvelutarjontaa pieniin kuntiin ja seutukaupunkeihin.