Jämsän yöpäivystyksen päättyminen 31.8.2025 ei tule yllätyksenä. On ollut jo vuosia tiedossa, että toiminta on vaatinut poikkeusluvan. Palveluiden tuottajana on toiminut yhteysyritys, jollaisten toimintaedellytyksiä on haluttu Marinin hallituksen sote-uudistuksessa rajoittaa. Uudistuksen tavoitteena on ollut lisätä julkista palvelun tuotantoa. Onneksi tähän on jo nyt tullut uutta linjausta.

Jämsän Terveyden, jonka alihankkija toimii Jokilaakson Terveys, sopimus päättyy 31.8.205. Aluehallitus on kesäkuussa päättänyt, ettei optiovuosia käytetä. Tämän päätöksen taustalla on se, ettei sopimus ole palvellut enää muutamaan vuoteen sen enempää Jämsän kaupunkia sittemmin Keski-Suomen hyvinvointialuetta kuin Jämsän Terveyttäkään. Olemme liian usein tavanneet käräjillä. Jämsän 24/7 päivystykselle haettiin viime syksynä jatkolupaa hyvinvointialueen toimesta vuoden 2025 loppuun. Keväällä sosiaali- ja terveysministeriö pyysi aluehallitukselta lisäselvityksen, miten se aikoo hoitaa päivystyksen 1.9-31.12.2025, kun palvelun nykyisen tuottajan sopimus on päättynyt. Aluehallitus lausui, että päivystyslupa tulee saada 31.8.2025 saakka eli sopimuksen päättymiseen saakka. Nyt tämä linjaus on tullut kuukautta pidempänä.

Jokilaakson sairaalan kiinteistö on myös tulossa tiensä päähän. Kiinteistö on jo kaksi vuotta sitten ylipaineistettu ja siten saatettu ”saattohoitoon”. Toivottavaa on, että kiinteistössä on turvallista työskennellä, kunnes uusi sotekeskus on valmis. Rakennus itsessään ei hoida ketään, eikä tuota palveluita, vaan sen tekee osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö.

Tunnemme hyvin hyvinvointialueiden taloudellisen tilanteen ja kestämättömät alijäämät sekä niiden kasvun. Marinin hallituksen sorvaama hyvinvointialueiden rahoitusmalli ei vastaa hyvinvointialueiden rahoitustatarpeeseen. Tämä on ollut tiedossa jo lakia voimaan pantaessa. Lisäksi ovat tulleet kaikkia alueita koskevat inflaation vaikutukset ja palkkaratkaisu. Henkilöstöpula on nostanut varsinkin lääkäreiden vuokratyövoiman käyttöä ja kustannuksia.

Keski-Suomen aluevaltuuston palveluverkkopäätös oli lähes kaikille muille valtuutetuille helppoa nieltävää, paitsi jämsäläisille. Koostuuhan palveluverkkopäätöksen oletetuista 12 milj. euron säästöstä 10 milj. euroa Jämsän palveluiden karsimisesta. Keski-Suomen hyvinvointialueen rahoitus ei riitä Jämsässä omana tuotantona tehtävään leikkaustoimintaan, eikä 24/7 päivystykseen. Vaatii ponnisteluita, jotta hyvinvointialueemme saa ensi syksyksi lääkärityövoiman Jämsään turvattua.

Koen, että tärkeitä on kohdistaa voimat uuden sotekeskuksen edistämiseen, sinne sijoittuvien erikoissairaanhoidon jalkautuvien palveluiden varmistamiseen sekä perusterveyden kiirevastaanoton resurssointiin. Pettymys toki oli, että aluevaltuusto päätti jatkossa Jämsässä olevien perusterveydenhuollon sairaansijojen määräksi 30, eikä 40, niin kuin itse ja ryhmäni näki tarpeen olevan.

Ymmärrän ihmisten huolen yöpäivystyksen lakkaamiseen liittyen. Yöaikaisen palvelun olemassaolo on luonut turvallisuuden tunnetta, vaikka palvelua ole ei ole henkilökohtaisesti tarvinnut välttämättä käyttääkään tai vaivan laatu on vaatinut kiireellistä vaativampaa keskus- tai yliopistosairaalatasoista hoitoa. Yöaikainen palveluiden käyttö on kuitenkin tänä päivänä varsin vähäistä ja vakavammat vaivat sekä vaativampaa hoitoa vaativat vammat on lähetetty jo vuosien ajan joko Taysin Acutaan tai sairaala Novaan. Jämsässä ei ole tehty päivystysleikkauksia vuosiin, koska siihen ei ole lupaa, eikä resurssia. Ensihoidon osalta potilas kuljetetaan tarkoituksenmukaiseen lopulliseen hoitopaikkaan.

Päiväaikaisten palveluiden tulee olla jatkossakin saavutettavia ja vaikuttavia.